Bibliografie întocmită de Ana Corleanca și Lelia Postolache, pe 14 decembrie 2010, și publicat în website-ul Bibliotecii Județene Panait Cerna, Tulcea:

Supranumit „Canoea amiral” a romanilor, „Amiralul flotilei sportive romanesti”. A afirmat sportul canoei si al kaiacului pe plan intern si international, fiind una din cele mai cunoscute personalitati romanesti din lumea sportului, care a dus faima Romaniei peste hotare.

Nascut in 26 noiembrie 1949 in satul Mila 23 – sat tipic pescaresc, com. Crisan, jud. Tulcea, tatal fiind pescar si mama croitoreasa. Absolvent al Institutului de Educatie Fizica si Sport Bucuresti (1975). In 1967, cand nu implinise inca 18 ani, conform propriilor marturisiri, se prezinta la Clubul Dinamo din Bucuresti pentru probe, la sectia de kaiac-canoe, pentru ca, dupa nici un an de pregatire pe lacul Snagov, sa primeasca medalia de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, in 1968, unde a vaslit intr-o canoe de dublu cu Serghei Covaliov. Ivan Patzaichin a concurat la 500 m, 1000 m si 10000 m, la campio­natele europene, mondiale, Jocurile Olimpice si diferite Regate interna­tionale. A fost de 8 ori campion mondial, o data european si de 50 de ori national.

Materialul poate fi citit în întregime în website-ul Bibliotecii Județene Panait Cerna, Tulcea