Derularea proiectului Lotca Habitat: proiect pilot pentru pescaturism în Delta Dunării

Derularea proiectului Lotca Habitat: proiect pilot pentru pescaturism în Delta Dunării

2014

Lotca Habitat: Pescaturism în Delta Dunării, primul program de pescaturism în România, pornește la drum ca un proiect pilot în care sunt implicate cinci gospodării pescărești.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, creează un set de norme privind practicarea pescaturismului în perimetrul Biosferei Delta Dunării, astfel încât activitatea să fie desfășurată de pescarii profesioniști legal.

Pescaturismul este un serviciu turistic care îmbină ecoturismul, turismul culinar și cel cultural, și care le permite turiștilor să aibă parte de o experiență autentică, petrecând în lotcă, alături de pescarul din Deltă, o zi obișnuită din viața lui. Pescaturismul pune în valoare, pe lângă natura și bucătăria Deltei, și alte elemente care conferă autenticitate unei astfel de experiențe turistice: pescarul din Deltă cu obiceiurile și ritmul său propria, lotca, vechile unelte pentru pescuit și ceaunul cu ciorba pescărească tradițională. Lotca Habitat: Pescaturism în Delta Dunării, primul program de pescaturism în România, a pornit la drum ca un proiect pilot în care au fost implicate cinci gospodării pescărești.

 

Lotca, unul dintre elementele de baza pentru meseria de pescar, veche de sute de ani, este regândită pentru pescaturism. În ultimii ani nu au mai fost construite lotci, iar atelierele care se ocupă cu marangozeria aproape că au dispărut. Dacă nu i se oferă o nouă utilizare prin intermediul pescaturismului sau prin plimbările pe Dunăre, lotca – acest element de cultură locală – va dispărea. Combinând construcția de lotci cu cea de canotci, se poate revitaliza, meșteșugul tradițional al marangozeriei, meserie pe cale de dispariție și element de identitate locală în Delta Dunării, care s-ar putea transforma într-o ocupație aducătoare de venit.