Deschiderea Muzeului plutitor – Lotca: tradiție și mitologie în spațiul Deltei Dunării

Deschiderea Muzeului plutitor – Lotca: tradiție și mitologie în spațiul Deltei Dunării

2013

În 2013, deschide Muzeul Plutitor, la Mila 23, în Delta Dunării, un proiect despre tradiţia pescărească documentată în imagini şi bărci de lemn vechi în mărime naturală expuse în aer liber, însoţite de o serie de poveşti de succes ale campionilor olimpici la caiac şi canoe născuţi în Delta Dunării.

 

Proiectul de artă publică „Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este rezultatul unei cercetări şi al unor ateliere interdisciplinare desfăşurate în cursul lunii iulie 2013 la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23. Aici sunt puse în valoare tradiţii şi istorii orale din arealul cuprins între satele Mila 23, Crişan şi Caraorman.

 

Prin intervenţia temporară pe care o propune în centrul satului Mila 23, acest „muzeu alternativ” evidenţiază locul privilegiat pe care lotca îl ocupă în imaginarul, în relaţiile sociale şi economice ale localnicilor.

 

Folosită pe vremuri ca mijloc unic de transport şi cel mai important instrument utilitar pentru supravieţuire în satele pescăreşti, lotca devine în zilele noastre vehicul ecologic recomandat turiştilor responsabili şi un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mândri. Intervenţia reconstituie prin poveşti şi istorii orale culese de la localnici şi de la campioni olimpici şi mondiali la caiac şi canoe originari din Delta Dunării, semnificaţiile simbolice şi narative ale lotcii.

 

Povestea lotcii se ramifică astfel între documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o bărcă de lemn şi uneltele de pescuit indispensabile fiecărui ţăran din satele de pe “baltă”, expunerea de bărci vechi în mărime naturală şi înregistrarea poveştilor de succes ale sportivilor născuţi în zonă care au transformat experienţa de a vâsli, firească pentru fiecare copil din Delta Dunării, în şansa de a se afirma şi de a deveni recunoscut la nivel mondial.

 

Proiectul valorifică patrimoniul material şi imaterial din Delta Dunării, recuperând într-un mod inedit elemente de tradiţie şi cultură locală, evidenţiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpretează lotca sub forma unui element de legătură între diferitele identităţi entice şi culturale care alcătuiesc spaţiul Deltei, punctând aspecte concrete din viaţa şi tradiţia acestor comunităţi.