flotila România centenar

Flotila România Centenar

2018

Ivan duce mesajele nevoii de mișcare în aer liber și cel al practicării turismului de bun simț și în afara granițelor prin proiectul United Rivers of Romania – The Romanian Centenary Regatta, program de promovare a României pe apele din mari orașe ale Europei în 2018 – 2019.

 

Delta noastră, cu forma ei de inimă, colectează de fapt, prin intermediul Dunării, toate apele curgătoare din toate provinciile țării. Fiecare picătură de apă din râurile României ajunge la un moment dat în marea inimă verde a Deltei, înainte de vărsarea în mare. Flotila Centenar este mesajul nostru de unire, transmis din inimă, pe apă, din Tulcea către concetățenii noștri și către lumea întreagă. Salutul nostru pentru Marea Unire.” – Ivan Patzaichin

 

Flotila România Centenar, alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice al României, a fost lansată la Festivalul RowmaniaFEST 2018 s-a reunit, simbolic, pe Faleza Tulcei, după ce ambarcațiunea „Dobrogea” a parcurs pe Dunăre distanța de cca 40 de km dintre Mila 23 – Tulcea. Celelalte 5 ambarcațiuni (Basarabia, Bucovina, Transilvania, Moldova și Țara Românească) o așteptau în expoziția din fața Scenei Festivalului RowmaniaFEST, pe care urmau să performeze în cele trei seri de rock ’n’ row Luna Amară, Proconsul, The Mono Jacks, Trooper, Jurjak, Nagy János Trio și artiștii focului de la Drum ‘n’ Fire.

 

De la Tulcea Flotila pleacă mai departe la Londra unde participă la Great River Race, o cursă cu o vechime de 33 de ani, desfășurată pe lungimea de 21,8 mile pe Tamisa, în amonte. Cursa se organizează din 1988, și este un maraton care atrage peste 300 de ambarcațiuni cu vâsle din toată lumea, într-o spectaculoasă panoplie de diversitate culturală. Evenimentul face parte dintr un amplu Festival londonez, Totally Thames, o manifestare anuală de celebrare a Tamisei, de reconectare a fluviului cu locuitorii și vizitatorii Londrei prin artă și sport, prin momente de descoperire și de întoarcere la natură, oferind prilejuri de înțelegere mai profundă a conexiunii între oraș și râul care îl traversează. La Londra Flotila este însoțită și de o petrecere dedicată României.

Evenimentul aduce laolaltă artiști populari, dar și reprezentanți ai muzicii electronice românești, într-un melanj sonor între vechi și nou, însoțit de proiecții video. Este lansată cu această ocazie o nouă colecție vestimentară PATZAIKIN, inspirată de tradițiile pescarilor din Delta Dunării. Flotila de bărci este expusă în Parcul Bernie Spains Gardens din centrul Londrei. „Ziua României” este un festival pentru întreaga familie, în parc fiind amenajată o zonă special dedicată copiilor pentru activități creative, în jurul căreia au fost amplasate corturi pentru degustarea unor bucate românești. După experiența de la Londra, Flotila se întoarce în țară, unde este prezentă timp de 4 zile în București, pe Dâmbovița.