Jocurile Olimpice München

Jocurile Olimpice München, 1972

1972

München, Feldmoching. În prima cursă a calificărilor, pagaia lui Ivan se rupe chiar când începe cursa. Pentru că regulamentul permitea sportivilor să semnaleze, în primii 25 de metri, orice neregulă, pentru a se relua cursa, Ivan o ridică deasupra capului pentru a atrage atenția asupra accidentului. Însă nu este observat de arbitrii, așa că vâslește mai departe, cu ciotul pagaiei. Știe că, pentru a nu fi descalificat, trebuie să încheie cursa, indiferent de timpul obținut. Ajunge în dreptul tribunelor la câteva minute bune după ceilalți concurenți și finalizează cursa, încurajat de publicul care îi apreciază determinarea, neștiind că Ivan vâslește la capacitate redusă. Cu toate că ajunge la finiș, este considerat, oficial, descalificat. Abia după contestația formulată de delegația României este admis pentru recalificări.

După o oră și jumătate, concurează și câștigă alături de Covaliov în calificările la dublu. Recalificările pentru proba de simplu le câștigă detașat. Peste câteva zile, în finala de simplu, concurează împotriva competitorilor săi tradiționali: Lewe, reprezentantul țării gazdă și Wichmann, repezentantul Ungariei.

Filmul finalei de 1000 m: după primii 250 m, Lewe conduce, urmat de Wichmann și Ivan pe a treia poziție. Cu un ritm al vâslei constant, la 750 de m de start, Ivan preia conducerea la o distanță de două barci de Wichmann care dă deja semne de oboseală. Ajuns aproape de finiș, pe ultimii metri Ivan nici nu mai vâslește, ci lasă canoea să trecă lin linia de sosire, câștingând detașat primul aur românesc la München.

Proba de 1000 m dublu are loc în aceeași zi. După o luptă strânsă cu rușii Kesyunas și Lobanov, echipajul nostru, format din Patzaichin și Covaliov, câștigă medalia de argint la diferența de 3 sutimi de secundă de învingători (3:52,63).