Pornind de la ideea că lotca este simbolul și mesagerul Deltei Dunării, creează în 2010 canotca, un model nou de barcă de lemn, care nu se îndepărtează mult de lotcă. Canotca preia calitățile specifice unei canoe și profilul lotcii tradiționale, fiind o barcă sprintenă, destinată turiștilor cu spirit de aventură. Ea dă posibilitatea de a explora Delta pe canale înguste, în apropierea păsărilor și în căutarea celor mai încântătoare peisaje. Canotca nu păstrează de la lotcă doar materialul, lemnul, ci, mai important, meșteșugul aproape dispărut, marangozeria – construcția de bărci de lemn prin metode tradiționale.
Recuperarea bărcii cu vâsle în activitățile de ecoturism reprezintă șansa de a păstra vie tradiția vâslitului în Delta Dunării, de a readuce la viață meșteșugul marangozilor și de a crea o economie bazată pe producția acestui vehicul. Canotca ar putea deveni un produs românesc oferit la export pentru alte destinații de turism bazate pe vâslit. Acest tip de turism poate crea locuri de muncă pentru localnici, care ar putea deveni gondolierii Deltei Dunării, care prezintă Delta autentică turiștilor.
„M-am întâlnit cu Teodor Frolu în anul 2009, la Uzlina, în timpul unui festival gastronomic. Atunci am constatat împreună cât de agresată este Delta de ambarcaţiunile cu motor şi m-am gândit la o bicicletă a apelor. Am căutat o soluţie care să amintească de lotca tradiţională şi care să fie uşor de manevrat.” Ivan Patzaichin
Canotca, lansată în București pe 28 aprilie 2011, a luat naștere din experienţa îndelungată a lui Ivan Patzaichin, ajutat de o echipă de specialiști în diverse domenii, precum: construcția bărcilor tradiționale, design-ul de obiect, arhitectura.