Pe 19 noiembrie 2018 are loc la Tulcea lansarea cărții „Comoara din Deltă”, volumul care cuprinde poveștile și aspirațiile copiilor din Delta Dunării – o carte scrisă chiar de ei.
Realizată sub coordonarea lui Cristian Teodorescu, cartea este o mică monografie subiectivă a copiilor care și-au încercat talentul literar și a unor scriitori consacrați care iubesc Delta: Lavinia Braniște, Andrei Crăciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Răileanu, Cristian Teodorescu. Cei 27 de copii-autori au vârste cuprinse între 10 și 14 ani și sunt din localitățile C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Mila 23, Murighiol.
Volumul este primit cu entuziasm la lansarea de la București, de ieri, 18 noiembrie, la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, unde participă 11 dintre autorii copii, scriitorii Florin Iaru, Bogdan Răileanu și Cristian Teodorescu, ilustratoarea Maria Mălcică și Dan Pleșa, directorul Editurii Vellant, unde a apărut volumul.
„Echipa mea și cu mine am aruncat năvodul peste Deltă și am prins o adevărată comoară: copii talentați, cu spirit de învingători, care și-au pus sufletul în aceste mici povestioare originale și legende culese de la bunici. A fost o plăcere să-i văd ieri dând autografe la Târgul de Carte!” a spus Ivan Patzaichin, prezent la lansarea de la București și la evenimentul de la Tulcea.
Volumul este o colecție cu oarecare tentă monografică, care fixează în timp Delta anului 2018. Conține atât povestiri create de copii, cât și legende culese de ei sau descrieri documentare ale locurilor în care trăiesc. Cea mai importantă trăsătură a acestei lucrări este autenticitatea; vocile copiilor nu au fost aproape deloc alterate, nici prin intervenția profesorilor care au colaborat la acest proiect, nici de coordonatorul volumului. Ca urmare, cartea se distinge printr-un limbaj și preocupări specifice vârstei.
Volumul face parte din proiectul cultural Poveștile și aspirațiile Deltei care are ca scop consolidarea și îmbogățirea profilului cultural și identitar al Deltei, în special în rândul copiilor, cu ajutorul copiilor, astfel încât locuitorii Deltei să se mândrească cu apartenența lor și să poată indica, facil, elemente diferențiatoare ale zonei. Oferindu-le prilejul de a contribui la un produs prestigios (o carte tipărită – Comoara din Deltă), în colaborare cu un autor cu operă (Cristian Teodorescu), copiii și-au pus talentul în slujba dezvoltării comunității din care provin.