RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, ediția a șaptea

2017

Între 1 și 3 septembrie, la Tulcea, are loc cea de-a șaptea ediție RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, inițiat de Ivan Patzaichin. Devenit deja o tradiție, festivalul oferă competiții de vâslit și de triatlon, concerte și filme, însă nu doar atât: prilejuiește o ocazie de a readuce în discuție viitorul orașului Tulcea și al Deltei Dunării, prin consultări publice și prezentări de proiecte de dezvoltare locală.

După ce în urmă cu un an, festivalul a atras atenția asupra revenirii portului Tulcea în administrația locală, la ediția din 2017, publicul este invitat să-și spună părerea cu privire la viitorul urbanistic al falezei și opțiunile de dezvoltare ale orașului, pentru a deveni mai prietenos pentru localnici și mai atractiv pentru turiști, vizitatori și investitori. Fidel vocației sale de întărire a comunității, festivalul continuă să adune în jurul său parteneri, voluntari, organizații și persoane care pot aduce o contribuție la dezvoltarea locală făcută cu înțelepciune, fără grabă, cu protejarea mediului și a culturii locale. 

Sâmbătă, 2 septembrie, sunt întâmpinați la Tulcea cei peste 80 de participanți la Tour International Danubien (TID) – care constă în parcurgerea celor 2500 de km ai Dunării de la izvoare până la vărsare în ambarcațiuni cu vâsle, individuale, pe durata a aproximativ 2 luni și jumătate. Pe 4 sept, după finalul festivalului, sportivii TID au pornit pe ultimul tronson al turului, de la Tulcea spre Sfântu Gheorghe, însoțiți de voluntarii de la Asociația Tășuleasa Social, în trei canotci de 10+1.

La competițiile sportive, pe apă și pe uscat, au participat peste 850 de sportivi, din țară și din afara granițelor, care s-au întrecut în Competiția pescărească „Ivan Patzaichin” – concursul de vâslit în canotcă între pescarii din satele Deltei Dunării, faza locală Tulcea și finala Descoperă Rowmania – campania națională de redescoperire a patrimoniului hidrografic din România prin concursuri în canotci de 10+1, competițiile de triatlon (MiniTRI, ETU Triathlon Junior Cup, Delta Rowmania Triathlon). Etapa națională Delta Rowmania Triathlon se află la cea de a 5-a ediție, iar cupa europeană pentru juniori ETU la cea de a 3-a ediție. 

Spectatorii au de ales între proiecțiile de film din Piața Civică (Sierranevada, r. Cristi Puiu și Inimi cicatrizate, r. Radu Jude) și concertele de pe faleză. Cele trei seri de rock’n’row cu Anton, Krypton, Romanian Red Hot Chilly Peppers, Vița de Vie, White Mahala s-au încheiat cu un spectacol al Loredanei, și au fost foarte apreciate de publicul numeros.

Competițiile sportive, festivitățile de premiere, concertele rock’n’row, târgul Artizan EcoDelta și proiecțiile de film în aer liber din Piața Civică, adună la Tulcea cca 25 000 de spectatori.