Rowmania FEST

RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, ediția a opta

2018

RowmaniaFEST 2018 stă sub semnul Centenarului Marii Unirii. Derulată între 31 august – 2 septembrie, a opta ediție a Festivalului marchează lansarea la apă, la Tulcea, a Flotilei România Centenar, al cărei parcurs internațional a continuă cu Londra (8 septembrie) și București (21 – 23 septembrie).

 

Flotila este alcătuită din șase ambarcațiuni care reprezintă, simbolic, regiunile istorice care au revenit „acasă”, pe rând, în Anul Marii Uniri, respectiv: Basarabia (martie 1918), Bucovina (noiembrie 1918), Dobrogea (noiembrie 1918), Transilvania, Moldova, Muntenia (1 decembrie 1918). Bărcile au fost construite la Tulcea, în atelierul Geneza.

Delta noastră, cu forma ei de inimă, colectează de fapt, prin intermediul Dunării, toate apele curgătoare din toate provinciile țării. Fiecare picătură de apă din râurile României ajunge la un moment dat în marea inimă verde a Deltei, înainte de vărsarea în mare. Flotila Centenar este mesajul nostru de unire, transmis din inimă, pe apă, din Tulcea către concetățenii noștri și către lumea întreagă. Salutul nostru pentru Marea Unire.” – Ivan Patzaichin

 

Festivalul prezintă publicului tulcean Flotila Centenar, pe Faleza Dunării, iar manifestările încep de vineri dimineață la ora 9:00, la Mila 23, cu plecarea ambarcațiunii “Dobrogea”, care pornește în marș spre Tulcea, în amonte, cu un echipaj aflat sub comanda lui Ivan Patzaichin, secondat de Toma Simionov și marangozul Paul Vasiliu, constructorul Flotilei. Pentru a îi primi cum se cuvine, deținătorii de ambarcațiuni cu vâsle din Tulcea au fost invitați să coboare pe Dunăre, în jurul orei 18:00, să întâmpine ambarcațiunea, la ieșire Canal 36, și să vâslească alături de ea, în amonte, ultimele 2 mile ale călătoriei sale până la debarcaderul RowmaniaFEST.

Echipajul care vâslește cei aproximativ 40 de km de la Mila 23 până la Tulcea, este unul dintre cele care intră în Competiția Tamisei, la Londra, pe 8 septembrie, unde acoperă distanță asemănătoare (22 mile marine).

 

Un moment special RowmaniaFEST este reîntâlnirea de la Tulcea dintre Ivan Patzaichin și vechiul său rival devenit bun prieten, canoistul maghiar Wichmann Tamás, care a împlinit 70 la începutul anului 2018. Un mare sportiv, multiplu campion mondial și dublu medaliat la Jocurile Olimpice, acesta este o legendă a sportului în țara sa. Pentru context, Institutul Maghiar Balassi, partener de nădejde al Festivalului, a prezentat expoziția foto Istoria canotajului maghiar.